onsdag 30 april 2008

E.ON ligger illa till...


Greenpeace har listat de miljö- och omiljövänligaste elbolagen. Jag är ledsen Micke men E.ON kom sist.

http://www.greenpeace.org/sweden/energibolag/

3 kommentarer:

Michael sa...

He he ja jag läste en kommentar från koncernchefen angånde denna lista. Hans svar var rätt bra men jag kommer inte ihåg detaljerna.
Vi kan se det så här också: om jag är den ondaste ni känner så har vi det rätt bra :-)

Michael sa...

Jag citerar koncernchefen. Håller inte med om allt men någon sanning finns det:

"Greenpeace har i dagarna publicerat en lista på vilka som är de bästa och vilka som är de sämsta bolagen sett till miljöeffekterna. E.ON Sverige, med 95 procent koldioxidfri el, hamnade på sämstalistan.

Den el vi säljer till privatpersoner och småföretag

kommer till 100 procent från vattenkraft. Utöver det kan våra kunder sedan lång tid välja att få den från vindkraft eller miljömärkt enligt Bra miljöval. Jag förstår inte riktigt vad Greenpeace har emot detta.

Jag noterar också att några av de energibolag som är kunder till E.ON hamnar på bästalistan medan andra hamnar på sämstalistan.

E.ON Sveriges elproduktion ger koldioxidutsläpp som ligger runt 10 gram per kilowattimme. Det nordiska genomsnittet är ungefär 165 gram per kilowattimme och i Europa kring 500 gram.

Nu ska vi inte slå oss för bröstet för detta. Vi kan göra mer och ska göra mer. Därför investerar vi nu i Rödsand 2, därför satsar vi stort på bioeldad kraftvärme, därför satsar vi på biogas. Och vi satsar stort på effekthöjning i kärnkraften som ju är fri från utsläpp av koldioxid.

E.ON koncernen har bestämt sig att fram till 2030 ska koldioxidutsläppet per producerad kilowattimme halveras. Det kommer att kräva stora investeringar i ny produktion.

E.ON tar ansvar för basindustrins konkurrenskraft, för en trygg energiförsörjning och för miljön. De som kommit bäst ut på Greenpeace lista, tar inget sådant ansvar.

Att utmåla oss som en de stora bovarna, känns direkt oseriöst."

Eskapist sa...

Aha...så din chef menar att bara för att EON säljer "bra" el till privatpersoner och småföretag men sedan säljer en mycket större del "dålig" el till storföretagen så skulle detta inte påverka valet av elbolag för gemene man? Det är ju bara dumt. Det är som att säga att jag ska döda din familj och dina vänner men du kan få en svanenmärkt glass om du vill.

Men...sen kan jag ju ha missuppfattat det hela. Stämmer inte siffrorna på greenpeacesidan eller?

Jag gillar ändå Micke mer än greenpeace i alla fall.